Înainte de a obține un credit, organizația financiară la care apelezi, trebuie să te verifice în biroul de credit și trebuie să îți verifice solvabilitatea. Trebuie să răspunzi la anumite întrebări și să se verifice toate cererile pe care le-ai completat.
Să faci o cerere pentru acordarea unui credit nu este mereu un lucru ușor. Pentru a proteja mai bine persoanele care împrumută bani, dar și consumatorii, legea impune organismelor de creditare unele verificări, precum Credius verifică biroul de credit. Aceste măsuri sunt puse la cale pentru a contribui la diminuarea numărului de situații de supraîndatorare.
Credius verifică biroul de credit pentru ca toate condițiile să fie îndeplinite
Organizațiile care oferă tot felul de împrumuturi sau orice tip de credit trebuie să se asigure de faptul că toate condițiile pentru obținerea unui împrumut sunt îndeplinite.
De asemenea, este important să se verifice solvabilitatea celui care are nevoie de credit. Situația ta financiară trebuie să fie compatibilă cu suma de care ai nevoie. De îndată ce obții un credit trebuie să te angajezi să returnezi acea sumă de bani, în mai multe rate, pe o durată determinată. Trebuie astfel ca organizația financiară la care apelezi să se asigure prin Credius verifică biroul de credit că ești în măsură, din punct de vedere financiar, să faci față acestui credit și că nu ai alte probleme legate de rambursarea creditului.
Instituția de creditare trebuie de asemenea, să verifice solvabilitatea persoanei care cere un împrumut, precum și capacitatea de rambursare, ținând cont de nivelul de îndatorare. De obicei, rambursările lunare nu trebuie să depășească o treime din venit.
Jurisprudența prevede în mod clar că banca are obligația de a avertiza împrumutații care nu sunt informați în scris cu privire la riscurile asociate unei operațiuni de credit, ținând cont de capacitatea lor financiară și de nivelul de îndatorare care rezultă din această operațiune.
Credius verifică biroul de credit– alte întrebări suplimentare la care trebuie să răspunzi
Obiectul împrumutului. În cazul unui credit de consum, dacă soliciți un credit de nevoi personale nu va trebui să precizezi exact care este obiectivul creditului tău. Dar, alte tipuri de credite precum cele pentru mașini sau lucrări de renovare sau de amenajare, sunt în totalitate legate de achiziția sau serviciul pentru care se depune cererea. Prin urmare, va trebui să se furnizeze documente justificative suplimentare, cum ar fi facturi sau devize, iar contractele de vânzare și de împrumut vor conține detalii despre bunurile achiziționate și despre credit.
Profilul de împrumutat
De asemenea, Credius verifică biroul de credit va verifica:
-tipul și valoarea venitului tău lunar (salariu, venituri din activități independente, venituri din proprietate, beneficii etc.),
-dacă eși proprietar sau chiriaș,
-dacă ai alte împrumuturi restante,
-dacă ești înregistrat în registrul rău platnicilor.
Astfel că, dacă ești salariat, dacă ai un istoric bun de creditare, dacă nu ești raportat biroului de credit sau dacă ești proprietar, atunci cu siguranță că dosarul tău nu va fi respins.
Obligațiile instituțiilor de credit
După ce a dat un răspuns de principiu, instituția de credit la care ai apelat și pe care ai ales-o, trebuie să respecte următoarele obligații înainte de a acorda un împrumut:
-o fișă de informare precontractuală trebuie să fie trimisă împrumutatului.
-o descriere a împrumutului și o explicație a modului de funcționare a acestuia
– verificarea solvabilității împrumutatului și Credius verifică biroul de credit.
Aceste obligații se aplică tuturor băncilor sau companiilor nebancare care oferă credite. Scopul este de a pregăti împrumutatul în mod corespunzător și de a se asigura că acesta înțelege ce presupune un astfel de contract.